Recensie: Onvervangbaar – Stephen Lovely

Voor Uitgeverij Marmer mocht ik, als lid van hun lezerspanel, dit prachtige boek recenseren. Lees hieronder de korte samenvatting en mijn recensie!

Cover - Onvervangbaar - Stephen Lovely

Alex Voormann, een veelbelovende, jonge archeoloog, is getrouwd met Isabel, de vrouw van zijn dromen. Als Isabel plotseling komt te overlijden door een auto-ongeluk, stemt Alex erin toe haar hart te doneren.
Janet Corcoran is docent, moeder van twee jonge kinderen én hartpatiënt. Ze staat op de wachtlijst voor een harttransplantatie, maar haar kansen zijn klein. Iedere dag, als ze naar het weerbericht kijkt, hoopt ze heimelijk op slecht weer en een dodelijk ongeval, zodat haar leven gered kan worden. Als Isabel overlijdt, komt de wens van Janet uit.
En daarmee begint dit buitengewone verhaal over twee families die voor altijd met elkaar verstrikt raken door een tragisch ongeluk.

Wat kan ik hierover zeggen? Bijzonder. Het lijkt zo vanzelfsprekend dat je organen naar een ander gaan als je een donorcodicil hebt ondertekend, maar toch moet je familie nog toestemming geven. En zo’n moeilijk besluit moet op het moment van hun grootste verlies genomen worden.

Dit verhaal bewijst wat voor invloed zo’n besluit kan hebben. En ik denk dat het aan de ene kant mooi is dat deze families contact hebben gezocht en onderhouden, maar ik begrijp nu ook beter waarom er een regel is dat familie van donoren en ontvangers geen contact met elkaar zouden mogen hebben. Een “simpele” bedankbrief zou voldoende moeten zijn. Nu moet ik gissen, omdat ik zelf niet in zo’n situatie heb gezeten, maar ik denk dat het makkelijker is om met je leven door te gaan zonder contact. Anders wordt je steeds herinnerd aan je overleden dierbare.

In dit verhaal, dat vanuit de verschillende hoofdpersonen verteld wordt, worden alle kanten belicht: hoe gaan een echtgenoot en moeder om met het verlies van hun vrouw en dochter, hoe gaat het gezin van de ontvanger van een donororgaan om met dit gegeven en de gezondheidsproblemen die toch nog blijvend zijn, ook al is de kwaliteit van leven stukken beter dan voor de transplantatie.

Zelfs de veroorzaker van het ongeluk van Isabel mag zijn verhaal vertellen, alhoewel ik vind dat hij als een regelrechte psychopaat is afgeschilderd, terwijl het net zo goed een respectabele huisvader had kunnen overkomen. Maar goed, dat zal wel te maken hebben met het feit dat we de “dader” niet aardig mogen vinden.

Wat er in Chicago tussen Alex en Bernice gebeurt in het hotel vond ik een beetje vergezocht en eigenlijk niets aan het verhaal toevoegen, maar goed, de schrijver heeft hier misschien iets mee voor ogen gehad. Die bedoeling is mij niet duidelijk geworden helaas.

Ondanks de vele taal- en spellingsfouten en de soms onlogische gebeurtenissen, vond ik het wel een prachtig en indrukwekkend verhaal! Nu is orgaandonatie voor mij sowieso een belangrijk onderwerp. Ik ben zelf van mening dat iedereen automatisch donor zou moeten zijn, tenzij anders aangegeven. Dit is en blijft helaas een omstreden onderwerp, waarbij ik ieders mening respecteer, zolang er maar goed over nagedacht is!
Een prachtig verhaal over verlies, rouw en moraliteit. Mijn oordeel: 4 van de 5 sterren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s