Het geheim van Vesalius – Jordi Llobregat

wp-1449586796584.jpg

Het geheim van Vesalius kreeg ik van Meridiaan Uitgevers om te recenseren. Het onderwerp boeit me enorm, omdat ik altijd al geïnteresseerd ben geweest in geneeskunde. En laat dit nu een mysterieus verhaal zijn over het beroemdste werk van Vesalius, waarin hij de anatomie van de mens nauwkeurig beschrijft. De perfecte combinatie van spanning en geneeskunde. Tenminste, zo lijkt het vooraf. Wil je weten of dit boek aan mijn verwachtingen heeft voldaan? Lees dan gauw verder….

Samenvatting
Barcelona, 1888, het jaar van de Wereldtentoonstelling.

Daniel Amat, een jonge professor uit Oxford, keert na jarenlange afwezigheid terug naar de stad omdat zijn vader is overleden. Al snel raakt hij betrokken bij een aantal gruwelijke moorden op jonge meisjes. Daniel gaat op zoek naar de meedogenloze moordenaar en wordt daarbij geconfronteerd met zaken uit het verleden die hij meende voor eeuwig en altijd achter zich te hebben gelaten.

De straatarme journalist Bernat Fleixa jaagt op een scoop. Samen met de briljante student geneeskunde Pau Gilbert zoekt hij het eeuwenoude manuscript van Vesalius, grondlegger van de anatomie. Maar er zijn meer kapers op de kust en een van hen heeft zeer duistere bedoelingen …

Verraad, verboden liefde en geheimen tegen de achtergrond van het tumultueuze, razendsnel veranderende Barcelona van de negentiende eeuw, waar niets is wat het lijkt en niemand veilig is voor het verleden.

Over de auteur
Jordi Llobregat (1971, Valencia) is, naast auteur, ook de directeur van een bedrijf gespecialiseerd in stadsontwikkeling en de organisator van het noir fiction festival Valencia Negra. Het geheim van Vesalius is zijn eerste roman.

Mijn mening
Ik moest even in het verhaal komen, maar toen ik eenmaal de smaak te pakken had, kon ik het boek nauwelijks wegleggen. Llobregat heeft een hele fijne manier van vertellen. Hij wisselt het vertelperspectief bijna elk hoofdstuk. Dit lijkt eerst vervelend omdat het verhaal van de hak op de tak springt, maar hoe verder je komt hoe beter het effect blijkt: je wilt blijven doorlezen, omdat je zo graag wilt weten hoe het verhaal verder gaat en hoe het met alle personages afloopt.

De hoofdpersonages worden allemaal erg goed uitgewerkt en hebben genoeg diepgang. Zelfs de bijfiguren krijgen karakteristieken mee waardoor je ze steeds weer herkent, ook al kun je de namen misschien niet even goed onthouden. Dat laatste had ik tenminste, want er komt bijvoorbeeld een Sánchez en een Sanchís in voor. De ene is een corrupte politieofficier, terwijl de andere de baas is van de plaatselijke krant. Dan is het fijn dat je de karakteristieken van de persoon wel hebt onthouden, zodat je in ieder geval weet met welk figuur je te maken hebt.

“Vivitur ingenio, caetera mortis erunt”
De geest leeft voort, al het andere is sterfelijk – Andreas Vesalius (1514 – 1564)

Dit motto is de rode draad door het verhaal. De thema’s sterfelijkheid, rouw, maar ook liefde en doorzettingsvermogen worden hier prachtig aan opgehangen. Dit verhaal heeft voor mij alle ingrediënten om de volledige 5 sterren te verdienen: humor, spanning, intrige, mysterie, tragedie. Het is zo goed uitgewerkt! Er zitten een paar zeer verrassende wendingen in het verhaal, die absoluut toegevoegde waarde hebben. Ik verklap ze hier uiteraard niet, maar raad jullie aan het boek te gaan lezen. Het geheim van Vesalius heeft mijn verwachtingen zelfs overtroffen.

De zoektocht naar het geheime manuscript van Vesalius en naar de moordenaar doet een beetje denken aan De schaduw van de wind van Carlos Ruiz Zafón. Dezelfde sfeer en dezelfde soort zoektocht. Maar toch op geheel eigen wijze weergegeven. Lezen dus!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s