Recensie: Koken voor de keizer – Marloes Morshuis

wp-1453730624070.jpgUitgeverij: Lemniscaat

Voor het eerst recenseer ik een kinderboek! Na alle, soms heftige, boeken voor volwassenen was ik een beetje bang dat een kinderboek mij niet meer zou kunnen boeien, dus ik vond het wel een beetje spannend. Koken voor de keizer is een boek voor kinderen tussen 9-12 jaar schat ik zo. Nog niet voor mijn kinderen helaas, maar als ze zover zijn, dan kunnen zij het boek ook lezen. Natuurlijk krijgen jullie van mij eerst een samenvatting en daarna mijn mening, dus lees snel verder!

Samenvatting
De elfjarige Mick moet koken voor zijn leven. Zeven dagen lang moet hij iets maken wat keizer Linus I van het eiland Minelotte lekker vindt. Probleem: de keizer lust niets.

Sinds de oude koning dood is, regeren de keizer en zijn raadsheer Minelotte met harde hand. Protesteren is gevaarlijk: voor je het weet zit je gevangen op de Witte Rots, een kaal eilandje voor de kust.

Als Mick in de problemen komt, gaat hij een weddenschap aan met de keizer. Wint Mick de strijd op leven en dood, dan redt hij niet alleen zichzelf maar ook alle mensen die zijn verbannen. Verliest hij, dan wacht hem een gruwelijke straf…

Koken voor de keizer is een spannend boek over kinderen die zichzelf moeten redden, over eten zoeken in de natuur en vissen vangen uit de zee – en over intussen ook je ouders missen. Leuk detail: de recepten die Mick maakt, zijn opgenomen achterin het boek!

Over de auteur
Marloes Morshuis is zelfstandig copywriter (www.marloesmorshuis.nl) en werkte eerder als campagnecoördinator en redacteur. Ze schreef onder meer de tweede editie van De kleine Twitter voor Dummies (2013, Pearson) en in 2011 was ze co-auteur van Psychologie van het boodschappenbriefje (Uitgeverij Palmslag). Koken voor de keizer is haar debuut in de kinderboekenwereld.

Mijn mening
Wat was het leuk om weer eens een kinderboek te lezen! Zeker voor herhaling vatbaar. Marloes Morshuis heeft met Koken voor de keizer een goed debuut gemaakt. Ik vind dat ze op mooie en begrijpelijke wijze heeft verteld hoe kinderen gemis en verlies ervaren, dat ieder dat op zijn eigen manier verwerkt.

Prachtig ook hoe ze vertelt hoe een jongen van 11 jaar zelf op zoek gaat naar de ingrediënten die hij nodig heeft voor de gerechten die hij wil koken. En dat hij ze ook zelf kookt, ook al krijgt hij hier en daar een beetje hulp. De zelfredzaamheid van Mick is bewonderenswaardig vind ik en ik hoop ook dat hij een voorbeeld zal zijn voor vele kinderen.

De recepten achter in het boek ga ik misschien nog wel eens proberen, want ik ben erg nieuwsgierig geworden naar bijvoorbeeld de gravad laks. En wie weet dat ik mijn kinderen zo gek kan krijgen om over een aantal jaar dit boek te lezen en zelf de keuken in te stappen om een van de recepten voor ons klaar te maken. Ik ga ze dit boek zeker aanraden en dat doe ik aan iedereen!
De volledige 5 sterren zijn wat mij betreft zeker verdiend!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s