Recensie: Mijn naam is vrijheid – Jax Miller

wp-1464376477004.jpg

Recensie: Mijn naam is vrijheid – Jax Miller Uitgeverij: Cargo

Cargo had eind april een leuke verrassing voor me: ik was een van de 15 proeflezers van Mijn naam is vrijheid van Jax Miller. Een behoorlijk dik, losbladig manuscript viel op mijn deurmat. Netjes in een snelhechter, dat dan weer wel. Ik was erg benieuwd naar dit debuut van Jax Miller. Op Facebook had ik natuurlijk al een korte samenvatting gelezen en de reacties van bekende auteurs als Karin Slaughter logen er niet om. Dit moet wel een veelbelovend debuut zijn. Zou deze auteur mijn verwachtingen gaan waarmaken? Of is dit weer zo’n hype?

Samenvatting
Freedom Oliver leeft in een klein stadje in Oregon en probeert zo min mogelijk op te vallen. Twintig jaar geleden is ze gearresteerd voor de moord op haar man en sloot ze een deal met de FBI waardoor ze werd gedwongen haar kinderen af te staan ter adoptie. Sindsdien leeft ze onder getuigenbescherming. Als ze hoort dat haar dochter wordt vermist, is Freedom vastbesloten haar te vinden. Haar impulsieve plan leidt haar terug naar de demonen uit haar verleden en de geheimen van de familie die haar kinderen heeft geadopteerd.

Over de auteur
Jax Miller is geboren en getogen in New York. Tegenwoordig woont ze met haar man in Ierland. Jax Miller is een pseudoniem van Ann O Donnell.

Mijn mening
Zo, dit is een knap debuut! In het begin ergerde ik me aan het begin van elk hoofdstuk: ‘Mijn naam is Freedom en…’. Eerst irriteerde deze herhaling mij, maar hoe verder ik kwam, des te sterker vond ik deze herhaling. Het heeft ook een doel waar naartoe gewerkt wordt. Jax Miller weet verder subtiel dingen te herhalen, zonder dat het ook maar enigszins storend wordt.

Knap geschreven, duidelijke, niet te lange hoofdstukken en vlot taalgebruik zorgen ervoor dat je zo door dit boek heen bent. Het vertelperspectief wisselt geregeld, waardoor het verhaal van verschillende kanten wordt belicht. Soms spring je daardoor weer even terug in de tijd, omdat bepaalde zaken gelijktijdig gebeurden, maar natuurlijk niet gelijktijdig verteld kunnen worden vanuit meerdere personen.

Dit is een bizar verhaal over een moeder die haar kinderen kwijtraakt en na 20 jaar, als haar dochter vermist is, pas op zoek gaat naar haar kinderen. Als moeder begrijp ik de angst om je kinderen kwijt te raken, maar het lijkt me echt bizar als je je kinderen al kwijt bent en ze dan nogmaals dreigt kwijt te raken. En dat verleden van Freedom… Stukje bij beetje krijg je informatie toegediend, waardoor het verhaal naar een climax toewerkt, met een verrassende ontknoping.

Ik vind dit echt een aanrader! Mijn naam is vrijheid krijgt van mij dan ook de volledige 5 sterren. Wat een briljant verhaal. Goed opgebouwd, lekker leesbaar en het doet me verlangen naar een volgend boek van Jax Miller. En dat wil je natuurlijk als lezer. Ik ben het er dus mee eens dat dit een ijzersterk debuut is!

Plaats een reactie