Interview met Lydia van Houten + winactie!

0000000000001 MARKET ORANJE

Dinsdagmiddag 21 juni had ik een ontzettend leuk interview via Skype met niemand minder dan Lydia van Houten. Haar laatste boek, Het Vervloekte Huis is onlangs uitgekomen. De reacties zijn uiteenlopend, maar vooral lovend. Ik heb het boek zelf beoordeeld met 5 sterren. Ik heb haar daarom allerlei vragen gesteld, waarop ze best openhartig antwoord gaf.

Wilde je altijd al schrijver worden?
Nee, het is nooit mijn doel geweest om schrijver te worden. Het is zo gelopen. Ik kom juist uit de wereld van de grafische vormgeving.

Vanwaar de overstap naar het schrijven?
Zo’n tien jaar geleden maakte ik voor andere schrijvers illustraties voor kinderboeken. Ik wilde op een gegeven moment zelf ook schrijven, ik wilde de beelden in mijn hoofd omzetten naar tekst. Daarom schreef ik een paar jaar geleden een jeugdserie in het fantasy-genre.

Vorig jaar verscheen jouw eerste thriller, Doodstil. Weer een overstap, nu van jeugdboeken naar thrillers voor volwassenen. Hoe komt dat zo?
Ik lees zelf heel graag thrillers. En twee jaar geleden bedacht ik dat ik zelf ook wel een thriller wilde schrijven. Dat zou nog dichter bij mijn eigen voorkeur, en dus bij mezelf, liggen. Zo ontstond het idee voor Doodstil, een thriller met meerdere hoofdpersonen.

Wat dacht je toen je eerste thriller af was?
Zie je wel, ik kan het wel! Ik was opgelucht.

Is dat gevoel met je tweede thriller anders?
Ja en nee. Na het schrijven van Doodstil wilde ik een thriller schrijven die gedragen werd door één hoofdpersoon in plaats van meerdere zoals bij Doodstil. Dat het verhaal met één hoofdpersoon gelukt was in Het Vervloekte Huis, was zeker wel een opluchting: ik kan dát dus ook! Maar ik had nog een ander knagend gevoel. Het gevoel dat het verhaal nog niet af was, bleef in mijn achterhoofd zeuren.

Dat gevoel had ik toen ik Het Vervloekte Huis uit had! Komt er een vervolg?
Hahaha, tja, ik vroeg me al af of ik de laatste punt had gezet in het verhaal van Mikayla. In jouw recensie vroeg jij het je ook al af of er een vervolg zou komen. Daardoor blijft het bij mij wel sudderen. Ik denk dat jij je punt gemaakt hebt: (lachend) ik denk dat er hoogstwaarschijnlijk wel een vervolg komt.

Nu maak je me helemaal blij, dan heb ik iets om naar uit te kijken! Ben je op dit moment al met een volgend boek bezig?
Ja, ik ben bezig met de thriller Obsessie, dat is tenminste de werktitel. Ik lig wat achter op mijn planning door omstandigheden, maar de verwachting is dat het boek eind dit jaar in de winkel ligt.

Hoe lang doe je erover om een boek te schrijven?
Ik schrijf het boek in ongeveer drie tot vier maanden. Daarna is de redactie er nog zo’n twee tot drie maanden mee bezig, dus voordat het helemaal af is, zijn we zo een half jaar verder.Lydia van Houten aan het werk

Ben je fulltime schrijver of werk je daarnaast nog parttime?
Ik zou niet weten hoe ik een boek moest schrijven naast een baan. Er gaat zoveel tijd en concentratie in het schrijven van een goed verhaal zitten. Dus nee, ik werk er niet bij: ik ben fulltime schrijver.

Heb je vaste tijden waarop je schrijft?
Meestal ziet de dag er zo uit: de kinderen gaan ’s ochtends naar school, dan ga ik even sporten, wat eten en dan zet ik rond 9.30 u. de computer aan. Ik check mijn mail en kijk of er nog andere dringende zaken zijn. Omdat het schrijven eigenlijk mijn fulltime baan is, probeer ik toch zeker tot 16.30 u. door te gaan met schrijven. Ik probeer de avonden en de weekenden vrij te houden, maar soms haal ik een deadline niet en dan moet ik ook op avonden of in het weekend nog even door. Maar dat gebeurt gelukkig niet zo vaak.

Heb je een vast schrijfritueel?
Als ik het verhaal bedenk, dan zie ik de beelden voor me. Ik ga vervolgens op zoek naar beeldmateriaal dat daarbij past, dat de sfeer oproept die ik voor ogen heb. Daarnaast doe ik research, bijvoorbeeld naar het bovennatuurlijke. Al deze beelden en informatie hang ik op een groot bord hier in mijn werkkamer. Mijn man vraagt wel eens of ik niet gek word van al die beelden, maar ik ben juist een beelddenker, ik schrijf ook beeldend, ik heb dat beeld nodig om een goed boek te kunnen maken. Ik moet me kunnen onderdompelen in de sfeer van het verhaal.

Heb je wel eens last van een writer’s block?
Gelukkig niet vaak, maar twee jaar geleden, toen ik bijna op de helft was van Doodstil, kwam mijn man in het ziekenhuis. Hij was er bijna niet meer geweest. Dat was zo’n heftige periode dat ik het boek heb laten liggen. Ik wist niet hoe ik verder moest. Ik kon me niet genoeg concentreren.

Dat lijkt me vrij logisch in zo’n situatie. Na verloop van tijd heb je het wel weer opgepakt, want het boek is uiteindelijk af gekomen. Kon je weer helemaal opnieuw beginnen? Of ben je verder gegaan waar je gebleven was?
Toen mijn man naar de revalidatie ging, kon ik eindelijk weer wat schrijven. Het eerste deel van het boek was al af, dus ik ben verder gegaan, alhoewel me dat veel moeite gekost heeft. Als ik het boek zelf weer lees, dan zie ik zelf precies de scheiding van voor en na de ziekenhuisopname van mijn man. Het is net alsof het tweede deel duisterder is, de emoties zijn hier meer aanwezig lijkt wel. Maar ik denk dat een buitenstaander dat niet direct zal herkennen.

Hoe sta jij tegenover de redactie van je boek?
Eerst moest ik er erg aan wennen. Maar nu ben ik vooral blij met alle op- en aanmerkingen, want dat betekent dat ik de kans krijg een nog beter boek aan mijn publiek te tonen. Gelukkig hoeven er tot nu toe nog geen complete hoofdstukken omgegooid te worden, zoals ik wel eens van collega auteurs hoor, dus dat kan ook meespelen dat ik het niet erg vind!

Kan iedere redacteur jouw boek redigeren?
Nee, het is een misverstand dat iedere willekeurige redacteur elk boek maar kan redigeren. Ik ben van mening dat er wel een klik moet zijn. De redacteur moet feeling hebben met het onderwerp, hij of zij moet er wel wat van afweten. Voor mij is het dus belangrijk dat de redacteur ook voldoende weet over bovennatuurlijke zaken en die sfeer ook in het boek kan bewaken.

Dat bovennatuurlijke, heb je daar zelf ook iets mee? Ben je spiritueel aangelegd?
Nee, ik ben niet spiritueel. Maar ik heb wel veel interesse voor het bovennatuurlijke, spirituele en religieuze. Ik wil er alles van weten, zodat ik de informatie weer goed in mijn boeken kan verwerken. Dat bovennatuurlijke, mystieke, dat is een kenmerk van mijn boeken. Dat zal er altijd in terugkomen.

Nog een laatste vraag: heb jij een favoriet boek?
Daar vraag je wat. Misschien saai, maar ik kan mij niets anders indenken dan 1984 van George Orwell, vooral omdat het me opvalt dat er veel moderne varianten op zijn. Denk aan The Hunger Games, Divergent, The Mazerunner. Trilogieën, die volgens mij allen hun oorsprong hebben in het Orwelliaanse systeem. Dat een boek altijd zo actueel kan blijven is briljant.

Lydia, bedankt voor je tijd en dit leuke interview! Ik verheug me op je volgende boek, dus ik blijf je volgen.

We hebben best wat gelachen, want het was voor ons allebei de eerste keer dat we via Skype belden. Maar ondanks het gebrek aan ervaring, is de verbinding goed gebleven en hebben we een leuk gesprek gehad.

Winactie!
Zoals beloofd heb ik een winactie. Kabook Uitgevers heeft namelijk een BOEKexemplaar van Het Vervloekte Huis beschikbaar gesteld voor de winnaar. Dan nu de voorwaarden voor de winactie:

  1. Volg Boekenrupsjenooitgenoeg via Facebook of op de website.
  2. Like dit bericht. Delen wordt gewaardeerd, maar is niet verplicht.
  3. Geef antwoord op de volgende vraag: Wat is jouw favoriete boek of het boek dat jou het meest is bijgebleven en waarom?

Meedoen kan tot en met 30 juni 2016. Vrijdag 1 juli maak ik de winnaar bekend!

Succes, ik ben erg benieuwd naar jullie antwoorden!

11 gedachtes over “Interview met Lydia van Houten + winactie!

  1. Wat een leuke winactie! En wat een leuke vraag… Voor mij geen straf om hier antwoord op te geven.
    Mijn favoriete boek is Alleen op de wereld van Hector Malot. Ik kreeg het van mijn ouders toen ik in de (toen nog) 3e klas zat van de lagere school. Ik had een mooi rapport en dat was mijn cadeau…
    Een prachtig boek waar ik helemaal in kon verdwijnen. Het leek net of ik er zelf bij was.
    Bij bepaalde gebeurtenissen heb ik ook echt moeten huilen. Ongeveer eens per jaar of per twee jaar pak ik het boek (netjes door me gekaft toen ik het kreeg) weer uit mijn kast (het enige boek wat ik herlees en herlees) En weer verdwijn ik in het verhaal, en weer zijn er tranen en weer ben ik er zelf bij…

    Groetjes Carola van Esch

    Like

  2. Een leuke actie. Mijn favoriete boek is ongetwijfeld in de ban van de ring. Ik las dit voor de eerste keer op mijn 12de en weet niet meer hoe vaak ik het boek heb gelezen.

    Like

  3. Geweldige leuke actie. Ik heb al heel veel boeken gelezen maar recent is dit het boek waar ik heel erg van onder de indruk was en nog ben. Witte vleugels Zwarte vleugels van Sue Monk Kidd . Het is een boek wat vertelt over de slavernij van donkere mensen.Hoe zij het ervaren hebben en meegemaakt. Zeer ontroerend en ook schokkend.

    Like

  4. Mijn favoriete boek is “De duistere kant” van Stephen King en het boek wat mij het meest is bij gebleven is “Boris” van Jaap ter Haar. Ik was nog jong toen ik dat boek las en in de decennia daarna (oef ik klink wel heel oud nu😂) heb ik hem nog bij de bieb geleend en vorig jaar heb ik hem maar gekocht om te herlezen. Prachtig en emotioneel verhaal over een jongetje in oorlogstijd in Leningrad. Terwijl ik normaal te emotioneel ben voor oorlogsverhalen, kan ik deze wel blijven lezen en de traantjes laten lopen. Aanrader!😍🤗

    Like

  5. Ik zal leven van Marianne Thamm
    En zeker omdat het zo’n heftig verhaal is en het waargebeurd is.
    En zelfs dat je niet kan indenken wat zij mee heeft moeten maken en toch als door een wonder toch is blijven leven.
    Zelfs de artsen stonden perplex toen zij dit zagen.

    Heb jij dit boek weleens gelezen Heleen? Ben nu trouwens ook wel benieuwd welk boek jouw is bijgegebleven of welke je faovoriet is.

    Like

    1. Ik zal leven ken ik niet, Gerda.
      Mijn favoriet… Tja, ik heb er best veel. Maar een prachtig boek vind ik nog steeds De reis van Theo, geschreven door Catherine Clement. Theo is ernstig ziek en wordt door zijn tante meegenomen op wereldreis. Daarbij maken ze kennis met verschillende culturen en religies. Omdat Theo nog een kind is, worden verschillen, normen en waarden eenvoudig, maar doeltreffend weergegeven.
      Dit is ook een onderwerp wat mij wel bezighoudt: ik geloof dat er meer is tussen hemel en aarde, maar ik geloof niet dat er maar één ware religie is. Door de duidelijke uitleg in dit boek heeft het veel indruk op mij gemaakt. Daarnaast is het verhaal zelf ook gewoon mooi: over een, misschien wel laatste, reis van een jongen en zijn tante.

      Like

  6. Wat een leuke actie! Een super boek vind ik all inclusief. Dit boek las ik een maand voor ik op vakantie ging naar een all inclusief hotel en ik kan je vertellen dat ik serieus getwijfeld heb of ik moest gaan zo goed en echt is het geschreven.
    Uiteindelijk gewoon gegaan en alles is goed gekomen 😉

    Like

Plaats een reactie