Recensie: Halverwege Mijn Camino naar Santiago – Bianca Groenewegen

Recensie: Halverwege Mijn Camino naar Santiago – Bianca Groenewegen wp-1483102314612.jpg
Uitgeverij: Boekscout.nl

Het is voor mij spannend om dit boek te recenseren: het is namelijk geschreven door mijn zeer gewaardeerde collega-schrijver en eindredacteur Bianca Groenewegen. Ik weet van haar dat ze elk jaar een week gaat wandelen naar Santiago en dat dit boek over de eerste helft gaat. Ik ben benieuwd, ik heb diep respect voor haar dat ze dit doet, want ze is ook nog echtgenote en moeder van twee jongens. Snel beginnen dus!

Samenvatting
Halverwege is een persoonlijk reisverslag over de wandeltocht van Bianca Groenewegen naar Santiago de Compostela (Spanje). Deze Camino Frances deed meer met haar dan zij kon vermoeden. Bianca neemt je mee op het eerste deel van haar reis door Frankrijk en Spanje, maar geeft ook een kijkje in haar persoonlijke ontwikkeling, die is ingezet op weg naar Santiago. Tijdens haar wandeltocht schrijft ze diverse blogs en maakt ze foto’s van bijzondere plekken. Hiermee is Halverwege een ware inspiratie voor mensen die deze tocht ook op hun bucketlist hebben staan.

Over de auteur
Bianca Groenewegen woont in Haarlem, is getrouwd en moeder van twee jongens. Ze is tekstschrijver, gezins- en kindercoach en sinds 2012 ook pelgrim. Elk jaar geeft ze zichzelf een reis naar Noord-Spanje cadeau. Een week met zichzelf op de Camino is een tijd van opladen en een reis naar binnen. Het geeft haar zoveel inzichten en inspiratie dat de effecten daarvan nog lang merkbaar zijn. “Het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven!”

Mijn mening
Pfoe…. Ik krijg zelf zin om een pelgrimstocht te gaan wandelen. En dat terwijl ik totaal niet sportief ben aangelegd! Zo enthousiast beschrijft Bianca haar (reis)ervaringen en de leuke, maar ook de minder leuke situaties die ze tegenkomt. En het verhaal is ook erg levendig door al haar foto’s van onderweg. Wat een prachtige natuur, kerken en dorpjes komt ze op de route tegen!

Bianca heeft ook heel openhartig en mooi beschreven wat het wandelen haar persoonlijk heeft gebracht. Je bent tijdens zo’n wandeltocht echt op jezelf aangewezen. Ook grotendeels op je eigen gezelschap. En dan leer je jezelf kennen. Zo kun je persoonlijk groeien. Ze is duidelijk: “Dit is het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven!”

Ik vind het boek een aanrader voor iedereen die een pelgrimstocht naar Santiago de Compostella overweegt. Je haalt zoveel tips uit dit verhaal: over voorbereiding, uitrusting, gezelschap en zelfs leuke herbergjes en restaurantjes onderweg.

Klein minpuntje: de taalfouten. Het is een valkuil van (vermoed ik) elke tekstschrijver: denken dat je zelf de eindredactie over je eigen teksten wel kunt doen. Uit ervaring (ja, ik schrijf zelf ook teksten) weet ik dat je je eigen fouten over het hoofd ziet. Dit is dan ook de enige tip die ik Bianca mee wil geven: vraag bij deel 2 (ja, ik hoop echt dat je het tweede deel van je reis ook vastlegt!!) een eindredacteur die alle teksten naloopt. En door het nawoord kan ik je het woordje “nix” wel vergeven. Maar vermeld het de volgende keer misschien in een voorwoord, zodat taalpuristen als ik gewaarschuwd zijn.

Alles bij elkaar vind ik het verhaal inhoudelijk zeker 4 sterren waard, leuk verteld, vlotte schrijfstijl en goed afgewisseld met foto’s, waardoor het geheel nog meer gaat leven. Door de taalfouten (helaas ben ik ook zo’n taalpurist) trek ik toch een ster af en wordt mijn eindoordeel dus 3 sterren.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s